Toptips voor een veilige en gezonde zomer

Zowel vakantiegangers als staycationers doen er goed aan te zorgen voor goede hygiëne tijdens de vakantie

Brussel, 29 juni 2021 Eindelijk is het zomer. Toeristische trekpleisters kleuren niet langer rood. Het schooljaar loopt ten einde. Of je nu naar het buitenland trekt of liever in eigen land van je vakantie geniet: vaststaat dat je veel meer op stap zult zijn dan in het afgelopen jaar. Denk bijvoorbeeld aan bezoeken aan pret- of dierenparken, strandbezoeken en restaurantbezoeken. Dat betekent dat je maatregelen moet nemen om jezelf en je gezin veilig te houden.

Vakantie moet een tijd zijn om je zorgen achter je te laten. Toch mag je niet vergeten om alle goede hygiënische adviezen toe te passen die je de afgelopen 18 maanden hebt geleerd: was regelmatig je handen en droog ze af met disposable papieren handdoeken; ontsmet je handen na het aanraken van voorwerpen zoals deurklinken, trapleuningen en restaurantmenu’s; houd afstand; draag een masker op drukke plaatsen; en probeer alleen ergens binnen te gaan als de plaats goed geventileerd is.

Als je van plan bent om met het vliegtuig te reizen, moet je extra waakzaam zijn: draag altijd je masker, tenzij je eet of drinkt; gebruik handontsmettingsmiddel om tafels en oppervlakken schoon te vegen en als je naar het toilet gaat, was dan grondig je handen en droog ze af met de papieren handdoeken die worden verstrekt.

Of je deze zomer nu met het vliegtuig, de boot of de trein reist: zorg dat je de nieuwe reisetiquette in acht neemt, zodat iedereen veilig op zijn bestemming aankomt. Gebruik regelmatig ontsmettingsmiddel voor je handen en op oppervlakken in openbare ruimtes. Houd een pakje papieren zakdoekjes bij de hand in je bagage. Je weet nooit wanneer ze van pas komen.

Volgens experts zal de wereld er na covid anders uitzien. Hygiëne en veiligheid blijven een topprioriteit. We zullen allemaal moeten wennen aan het nieuwe normaal en goed voorbereid moeten zijn.

Voor bars en restaurants is hygiëne natuurlijk altijd een topprioriteit geweest. Van keukens en voedselbereidingsruimtes tot eetruimtes en toiletten. Maar vergeet niet dat regelmatig de handen wassen en drogen niet alleen een must is voor koks en zaalpersoneel. Om iedereen veilig te houden, hebben we als klanten de verantwoordelijkheid om ons aan de regels te houden als we uit eten gaan. Denk eraan: masker, handhygiëne, ontsmettingsmiddel en papieren zakdoekjes nadat je iets hebt aangeraakt. Of het nu gaat om peper- en zoutvaatjes of draagbare betaalautomaten.

Hoewel frequent de handen wassen voor de meeste mensen intussen de norm is, heeft een recente studie van de universiteit van Leeds uitgewezen dat de manier waarop we onze handen drogen na het wassen van de handen een aanzienlijke impact kan hebben op de verspreiding van virussen buiten de toiletruimte. De studie adviseert om de handen te drogen met papieren handdoeken, aangezien ze resulteren in de laagste concentraties van virusbesmetting op handen en kleding.

Wat je vakantieplannen deze zomer ook zijn, hier vind je een heleboel nuttige informatie en deskundige presentaties. Zorg dus voor goede hygiëne om een veilige en gezonde vakantie te garanderen voor jou en je gezin. En vergeet niet te genieten!